HoReCa gaat groen op Curaçao

Meer en meer hotels en restaurants kiezen voor "groene" producten. Maar, wat zijn die producten precies? Betekent biologisch afbreekbaar ook dat het ecologisch is? Zijn producten van natuurlijke oorsprong ook veilig voor mens en milieu?

Er zijn genoeg leveranciers die op het label van hun verpakking een azuurblauwe zee zetten samen met de tekst: "Biologisch Afbreekbaar". Dat geeft de gebruiker namelijk een goed gevoel. Die denkt immers dat de inhoud veilig voor mens en milieu is. Maar is dat ook zo?

Als we het woordenboek er op na slaan zien we dat ecologisch net zoiets is als milieuvriendelijk. Ecologisch betekent niet alleen dat de gebruikte ingrediënten biologisch moeten zijn, het betekent ook nog eens dat het volledige productieproces in overeenstemming moet zijn met de hele natuurlijke kringloop. Er wordt met andere woorden rekening gehouden met het gehele ecologische systeem (mens, dier, milieu, bodem, water en lucht).

Biologisch afbreekbaar betekent dat er een natuurlijke afbraak van het materiaal plaatsvindt door micro-organismen. Dat iets biologisch afbreekbaar is, wil dus nog niet zeggen dat het milieuvriendelijk is. Zo doet de natuur er 500 jaar over om sommige plastic flesjes te "verteren".

Ook producten van "natuurlijke oorsprong" zijn niet altijd veilig voor mens en milieu. Denk bijvoorbeeld maar aan aardolie.

Er zijn zoals eerder gezegd veel (lokale) producenten die gooien met woorden zoals veilig, biologisch afbreekbaar of ecologisch. Maar, hoe weet u zeker dat dit werkelijk zo is?

Nou, daar zijn internationale certificaten voor. Een product krijgt immers alleen zo'n certificaat als het aan de norm voldoet.

Het Ecolabel bijvoorbeeld. Een ecolabel wordt in de regel verleend aan non-food producten door een onafhankelijke instelling of een overheidsinstantie. De producent die een ecolabel wenst te verkrijgen voor een naar zijn mening milieuvriendelijk product, kan een aanvraag richten aan deze instantie. Deze analyseert dan de milieu-impact van het product of de dienst "van wieg tot graf", dat wil zeggen gedurende de ganse levenscyclus van grondstof, productie, distributie, gebruik, tot en met de eventuele verwijdering.

Het NSF label zegt iets over de voedselveiligheid van schoonmaak en onderhoudsproducten.

Daarom hoeft het product niet meteen ecologisch te zijn, maar het geeft wel aan dat het in bepaalde opzichten minder (of niet) schadelijk is voor mens en dier.

Ga de volgende keer dus niet enkel af op wat uw leverancier zegt, maar vraag ook om het certificaat. Alleen dan heeft u 100% garantie.

Boutmy Agencies voert al jaren een groot segment van veilige en groene producten. Bij onze klanten halen wij ook de lege verpakkingen weer op. Die hergebruiken wij weer om zo samen minder afval te produceren.

 

 

 

 

Comments are closed.