In tijden van recessie moet men besparen,… of toch niet?

“Don't tell me what you value, show me your budget, and I'll tell you what you value.” — Joe Biden

Als we het nieuws moeten geloven gaat het niet zo goed met de industrie op de eilanden. De industrie heeft immers grote klappen gehad. Sommige getroffen bedrijven hebben een langere adem en kunnen zich ingraven, anderen hebben minder geluk en verliezen alles wat ze vaak in jaren hadden opgebouwd.

Met rode cijfers in de boekhouding heeft bijna elke ondernemer dezelfde natuurlijke primaire reflex; bezuinigen en besparen. Secundair zal men proberen de verkoop op te drijven, maar laat dat nu net in tijden van recessie zeer moeilijk zijn...

Met besparen is natuurlijk niets mis, maar heel vaak stopt men compleet met preventief en soms zelfs met reactief/correctief technisch onderhoud.

Doordat een goed deel van het technisch onderhoud in deze sectoren mission critical is, geeft deze onderhouds-stop binnen afzienbare tijd heel wat meer kosten dan de besparing op het preventief onderhoud oplevert.

Als voorbeeld; het uitstellen van het noodzakelijk onderhoud aan je auto kan op korte termijn een besparing zijn, maar de vastgelopen motor vervangen zal altijd duurder zijn.

Ook hier geldt de gouden regel; voorkomen is beter dan genezen.

Een recent voorbeeld dat ik kan geven is dat van een hotel op Curaçao. Dit hotel draait al een ruime tijd slecht en is diverse malen overgenomen. Nieuw geld, nieuwe ronden, nieuwe kansen zou je denken. Niets blijkt minder waar... Eerst werd er nog meer beknibbeld op technisch onderhoud. Daarna lag de absolute focus op increase of sales.

Een snelle blik op tripadvisor leert snel wat er aan de hand is; vieze kamers en stinkende airco's. Betrekkelijk makkelijk op te lossen zou je denken. Het handjevol moedige gasten dat hier dan toch een kamer boekt voelt zich bekocht en plaatst de nodige kritiek op het internet. De airco's klappen er één voor één uit en overal lekkages. Hierdoor zijn er minder en minder kamers beschikbaar en heel het hotel ruikt naar schimmel.

Doorbreek de vicieuze cirkel, maak die airco's schoon en behandel de vieze tapijten met een goed product en een extractiemachine. Maar nee, geld voor onderhoud krijgen we niet van de hoofdzetel want we gaan straks, als het hotel goed draait, alle airco's vervangen - zucht...

Die kleine investering in materiaal, manuren en product brengt heel wat meer op dan deze schade op schade.

De kunst is om de inefficiëntie van enkel correctief onderhoud om te buigen naar efficient preventief onderhoud. Als dat lukt komt er rust en uiteindelijk ook vaak winst.

Het probleem is echter dat de decision makers (kader) dikwijls geen affiniteit met techniek hebben. Het enige wat zij zien zijn de hoge kosten op de balans. Die zijn inherent aan het noodzakelijk technisch onderhoud om de toko/cash cow draaiend te houden. Al snel wordt er bezuinigd op de meest vanzelfsprekende zaken, zoals smeermiddelen. Nochtans is in de industriële sector de impact van een goed smeermiddel erg groot. Juist in tijden van crisis moet men daar niet op bezuinigen. Aanschaf van nieuw materiaal en reserveonderdelen zijn dan immers geen optie.

Budgetair kiest het management vaak voor goedkope smeermiddelen, niet wetende welke impact dit heeft. Een besparing op slechts 5% van TCO (Total Cost of Ownership). The tip of the iceberg...

Goedkoop is duurkoop, want de productkeuze staat aan de basis van een lange keten van gerelateerde kosten zoals smeerintervallen, reparaties en downtime.

Onze core-business is geen verkoop maar advies. Wij proberen measurable cost-savings voor de MRO (Maintenance, Repair & Operations) te realiseren. We doen dit door de relevante bedrijfsprocessen te analyseren. Maar ook kijken we naar de bedrijfsfilosofie en de mensen op de vloer. Meer dan dikwijls praten we over een besparing van meer dan 10% op de onderhoudskosten. Bij middelgrote ondernemingen is die 10% gelijk aan een stijging van de verkoop met 40%.

Zeg nu zelf... Wat is het makkelijkst?

Meer weten over hoe u kosten kunt besparen? Contacteer ons!

Comments are closed.