TRI kankerverwekkend maar toch op Curaçao.

TRI kun je het best vergelijken met asbest. Ooit geprezen omwille van de fantastische eigenschappen, vandaag bijna overal verbannen.

TRI staat voor Trichloorethylene of trichlooretheen. Het wordt gebruikt als additief en/of als reinigingsmiddel of solvent.

In 2016 (sunset date: 21 april 2016) heeft de Europese regelgeving TRI verboden en moesten vanaf toen veiligere alternatieven gebruikt worden in de industrie. Want, het goedje is gevaarlijk. Erg gevaarlijk...

TRI blijkt volgens het IARC (International Agency for Research on Cancer) carcinogeen (kankerverwekkend, cat 1) en mogelijk mutageen.

In Amerika gaan ze vaak wat soepeler om met dit soort onomstotelijk bewijs, vooral als het op de centjes aankomt. Zo wordt het daar vandaag de dag toch nog toegevoegd aan industriële schoonmaak- en smeermiddelen van enkele van onze concurrenten. TRI werkt immers zeer goed en het is lekker goedkoop.

Daarom zijn er op Curaçao toch dubieuze producten te koop die erg gevaarlijk kunnen zijn. Helaas laten velen zich leiden door de vaak fractioneel lagere prijs. Maar bij de hoge prijs die men achteraf (soms 20 of 30 jaar later) betaalt, staat men niet stil...

Indien een inkoper dit zelf gebruikt zou je nog kunnen denken; prima, op eigen risico. Maar, wanneer inkopers bewust een risico nemen met de gezondheid van hun personeel wringt dat bij mij. Vooral omdat er veel veiligere alternatieven op het eiland zijn.

Daarom een oproep aan elke inkoper en werkplaats op de eilanden; gooi die TRI er eindelijk uit!

Contacteer ons, alternatieven genoeg. We helpen u graag.

 

 

Comments are closed.