top of page

TRI KANKERVERWEKKEND MAAR TOCH OP CURAÇAO.

TRI kun je het best vergelijken met asbest. Ooit geprezen omwille van de fantastische eigenschappen, vandaag bijna overal verbannen.

TRI staat voor Trichloorethylene of trichlooretheen. Het wordt gebruikt als additief en/of als reinigingsmiddel of solvent.

In 2016 (sunset date: 21 april 2016) heeft de Europese regelgeving TRI verboden en moesten vanaf toen veiligere alternatieven gebruikt worden in de industrie. Want, het goedje is gevaarlijk. Erg gevaarlijk...

TRI blijkt volgens het IARC (International Agency for Research on Cancer) carcinogeen (kankerverwekkend, cat 1) en mogelijk mutageen.

Alleen al in de Verenigde Staten zijn 29 schandalen bekend waarin geloosd of gedumpt industrieel trichlooretheen het grondwater heeft bereikt. In een aantal gevallen leidde dit tot gezondheidsproblemen en sterfte bij de bevolking die hieruit drinkwater consumeerde. Maar in Amerika gaan ze vaak wat soepeler om met dit soort onomstotelijk bewijs, vooral als het op de centjes aankomt. Zo wordt het daar vandaag de dag toch nog toegevoegd aan industriële schoonmaak- en smeermiddelen. TRI werkt immers zeer goed en het is lekker goedkoop. Onze concurrenten spelen hier graag op in en verschepen dit naar Curacao. Daarom zijn er op Curaçao toch dubieuze producten te koop die erg gevaarlijk kunnen zijn. Helaas laten velen zich leiden door de vaak fractioneel lagere prijs. Maar bij de hoge prijs die men achteraf (soms 20 of 30 jaar later) betaalt, staat men niet stil...

Indien een inkoper dit zelf gebruikt zou je nog kunnen denken; prima, op eigen risico. Maar, wanneer inkopers bewust een risico nemen met de gezondheid van hun personeel wringt dat bij mij. Vooral omdat er veel veiligere alternatieven op het eiland zijn.

Daarom een oproep aan elke inkoper en werkplaats op de eilanden; gooi die TRI er eindelijk uit!

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page